Friday, May 25, 2007

Истината


Милан си върна на Ливърпул. Не! Милан просто доказа, че случайните неща в големия футбол трудно се повтарят. Росонерите за пореден път демонстрираха една друга, по-различна, висока класа.
На финала от Шампионската лига в Атина отново видяхме грандиозен сблъсък между два изключителни отбори. Този път обаче главните действащи лица бяха наставниците. И италианската футболна философия надделя над геният на Бенитес.
През последните месеци Анчелоти бе подложен на унищожителни критики. Независимо от резултатите в лигата и кошмарния сезон. Специалистът обаче имаше едно голямо предимство пред скептиците. Той се ползваше с доверието на Берлускони и Галиани, но най-вече имаше подкрепата на своите играчи.
В тези месеци Милан демонстрира уникален колектив. А това е част от класата на великите. Не са нужни само добри футболисти и купища пари. А е сигурно, че много собственици трудно биха издържали на подобно напрежение. Ала в ерата Берлускони Милан натрупа опит, който в трудни моменти се превръща в сила.
Мощ, която е кошмар за противника.
Да се върнем на тактиката снощи. Сякаш ролите от Истанбул се размениха. Бенитес бе предвидим в желанието до компенсира липсата на качествени импровизатори. Ливърпул заложи на типичната британска агресия, на борбения колектив. "Червените" знаеха, че трябваше да държат Кака далеч от топката. Знаеха, че и това може да се окаже недостатъчно.
В същото време Милан демонстрира изпитаната от десетилетия италианска философия. Анчелоти искаше да спечели на всяка цена. Без да се интересува от нищо друго. И го направи. Класически. С правилните играчи за този мач.
За Пипо Индзаги няма какво да се каже. Такива като него за безценни. И Анчелоти знае това. Но само той и момчетата от съблекалнята са наясно, защо през сезона Филипо бе често на пейката.
И така Милан нагледно показа, как един клуб може да диктува континенталната мода почти две десетилетия. Берлускони никога не изневери на идеите оставени от Саки. И Анчелоти разбираемо следва линията на Ариго и Фабио Капело.
Милан и този път защити футболната идеология от Апенините. Защити стратегията, носеща победи и трофеи. Тенденциите в континенталния футбол обаче предричат по-продължителна английска хегемония. Това е истината. Но пък Милан винаги е насреща...

Александър Гигов

No comments: