Thursday, December 6, 2007

Край на разкопките

Преди седмица завършихме археологическите разкопки край Рупите за тази година, които по план трябва да продължат месец Май 2008г.
Имаше доста тежка работа през тези четири месеца, но като цяло останах доволен от наученото и не съжалявам. Дори, ако съм свободен може пак да се пробвам и догодина.
Ето още няколко снимки, които забравих да кача.

Това е дупка с която трябваше да видим нивото на което са ходили хората от този град. Това се разбира като вече не изкарваме материал(съдове,теракот и т.н), а пясъка, който изкарваме е напълно чист. Тази дупка е дълбока 4 метра, а стълбата я намерихме в една вила близо да нас и както виждате е уникална. Не се престраших да сляза по нея, доста несигурна ми се видя.


Следващата снимка е на един от обектите. Малко е трудно за обяснение, но ще се опитам. В долната част на снимката се виждат някакви дупки, който не продължават навътре. Просто е леко вдлъбнато с някаква цел, която за съжаление не разбрах. Пред всяка дупка е имало арка, но съжаление не е останало много от тях. Само основите на арките са останали здрави, колкото да можем да разберем какво е.
Горе в дясно се вижда някакъв улей през който е минавала мръсната вода. Разбирайте канализационен канал, който се влива в друг по-голям канал(снимка 2). А в началото на канала има някаква дупка(снимка 3), която помислих за тоалетна, но шефовете ми обясниха, че просто през нея се е стичала мръсната вода.




Последната снимка е на една част от колона, която намерихме. От дясно е единият от шефовете, който държи лата с която мерим на каква височина е намерена. При по-важните неща се правят снимки. Стрелката сочи север, от ляво пише Рупите, Обект 1 и датата 09.11.07г. Червено-бялата пръчка разположена хоризонтална е просто за да се добие представа колко е широчината. Всяка част без значение бяла или червена е равна на 10см.

No comments: