Tuesday, January 27, 2009

Dogville

По принцип препоръчвам филми, които да гледате, но този път силно ще препоръчам да не гледате Dogville. Цял ден се мъча да си спомня някой по-глупав филм, който да съм гледал, но нищоооо.
В началото си мислиш, ей тоя ще е някой нестандартен филм и ще е много интересен. След час си казваш, не му се е получила идеята, дано поне историята е добра. След още един час вече се молиш края да е велик за да оправдае двата часа глупости дето си гледал. И накрая вече почваш да се псуваш, защото си гледал три часа прехвалени глупости.

След това се разрових из коментарите за филма:

-Филмът е заснет основно чрез един интересен похват - нестабилната камера. Това създава усещане за непосредственост на действието - придава на събитията документален и нережисиран характер,което със сигурност е умишлено решение от страна на Ларс фон Триер.

(Досега не бях пил два аналгина за главоболие при гледане на филм. Тази идеята за тази камера беше най-глупавото нещо в този филм)

- Актьорската игра бе направо умопомрачителна - едно повдигане на вежда и всичко узнато вече за този герой излизаше отново наяве.

(Актьорската игра съще не беше нещо велико, все едно гледаш някакви студенти, където им дават задачи и се мъчат да ги изпълнят)

- Датският режисьор Ларс фон Триер е създал едно прозведение на изкуството.Самият филм прилича на тези театрални постановки,които понякога дават по телевизията,но показана в кинематографичния контекст на движението на камерата и на монтажа.

(Тук тоя тип е прецакал добрата идея за сцената с тази глупава история)

- Триер казва нещо с малко действия и малко думи. Опитайте се да вникнете в идеите му.

(Как нещо с малко действия и малко думи. Три часа е тази боза бе, къде му е малкото. Даже и разказвач е сложил за да обясни какво трябва да разбереш, за да не се объркаш.)

- Филмът има много награди

(Къде бе тия награди. Има спечелени награди от Дания(където е правен), Бразилия, България и още много напълно неизвесни награди)

- Финалът на филма те кара да се замислиш за много неща.За злото,което поражда зло;за доброто,което не е “здравословно” в големи количества;за моралното право да съдиш другите;за смисъла на отмъщението ...

(Явно ти цял живот си живял в изолирана стая и не знаеш, че злото поражда зло или че отмъщението е лошо нещо и тем подобни елементарни неща)


Оценка 1,3/10 (само заради идеята)

4 comments:

Anonymous said...

Dogville е велик филм, ако човек се интересува от темата за перверзията, а тя пък е навсякъде около нас. Човече, виж го още веднъж и пак пиши ;-)

ratm said...

Аз казвам какво не ми харесва, ако случайно нещо ти е харесало сподели.

Anonymous said...

батко, мноооооооооооооооооооооого си зле. нямам какво повече да ти кажа.

Anonymous said...

леле.ходи гледай детски филмчета и не изказвай мнения за неща които са ти непонятни.филма е от най-добрите които съм гледал