Thursday, April 16, 2009

Google Въпрос

От няколко дни един въпрос ми човърка мозъка. Фирмата в която работя рекламира с Adwords и е нормално сайта ни да няма Google Page Rank. Доколкото разбрах пък той е нужен за да се показва сайта в по-челни места в търсачката. Всичко хубаво но миналата седмицата като напишех името на фирмата винаги излизахме най-отгоре, а тази седмица чак на втората страница, а на първо място е сайт, който дори не съществува.

Някой да знае на какво точно се дължи това?

5 comments:

ju said...

Добре де, не мога да разбера Adwords какво общо има според теб с позицията ви при търсене? (нали за нея говориш) ?

Unknown said...

ratm18: Да, за нея говоря.
Като рекламираш в Adwords, Google Page Rank-a ти е нулев. А според мен от него зависи позицията ти в Google търсачката.

Бъкам ли нещо?

От какво точно зависи позицията ти при търсенето?

ju said...

Дам, бъркаш. Page Rank-а на страницата ти не се влияе от това дали рекламираш в Google Adwords. Нито позицията ти в търсачката.

Adword е единствено система за online реклама, която ти осигурява и появяване на рекламата ти при търсене в google, но тази реклама излиза само в определените полета за реклама, а не се влияе, нито влияе на самите резултати от търсенето.

Обикновено полетата за реклама са от дясно и евентуално може да има някоя друга връзка преди отгоре преди самите резултати от търсенето. Всички такива линкове са обозначени с надпис "Спонсорирани връзки"

Ако да речем ти си номер 1 в търсачката за някаква дума и едновременно с това си плащаш за 1-ва позиция в платените резултати, тогава е възможно първите 2 линка от търсенето да са твой - един път от рекламата, един път от самото търсене

ju said...

Колкото до позицията ти в търсенето, там вече нещата са по-сложни. Google се опитва да оцени каква позиция заслужаваш по определени критерии. По тази тема съществува цяла наука наречена SEO (Search Engline Optimization)

Ето ти линк да прочетеш повече по темата: Google Help: Search Engine Optimization (SEO)

Bla said...

Откакто именно поради някакви си "определени критерии" идиотите от Гугъл ми restrict-наха блога, мога единствено змии и гущери да плюя по техен адрес. Fuck 'em.